Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Pdb-Bloggen

Pdb sätter människor, idéer och organisationer i rörelse genom verksamhetsutvecklande IT-lösningar. Här skriver vi om den typen av problem vi kan lösa, om intressanta händelser i IT-världen och om hur det är att jobba på Pdb. Välkommen!

RSS

Machine Learning för effektivare uttagning till amerikansk fotboll

Machine Learning för effektivare uttagning till amerikansk fotboll

I IT-branschen är vi rätt duktiga på att hitta fyndiga trebokstavs-kombinationer som säger allt om det vi levererar... Pdb till exempel – vad står det för egentligen*? Som ny #byteofPdb är det en fantastisk utmaning att sätta sig in i de lösningar och erbjudanden som finns innanför dessa väggar. Men när jag hörde Pdb Rostering första gången hajade jag till.

Hörde jag rätt? Rostering – var har de hittat det uttrycket någonstans?

 

"Hard Knocks" följer rostering inom Amerikansk fotboll

Jag vet inte vad du får för bild i huvudet men för mig var referensen glasklar. De hårdaste av de hårda i idrottsvärlden rosteras nämligen just nu. USA:s största liga NFL (National Football League) följs av många människor i hela världen med Super Bowl som final i månadsskiftet januari/februari. Sedan 2001 har man spelat in en dokumentärserie som heter Hard Knocks som följer, wait for it, rosteringen för ett lag i NFL.

I Sverige kan detta följas på HBO eller Viaplay. Man får en inblick i hur otroligt tufft det är i toppen av toppen när hundratals inkallade spelare ska rosteras till max 53 st. Jag följer denna serie varje år... Rostering i det här sammanhanget innebär alltså laguttagning och processen pågår under några veckor inför säsongsstart.

 

Pdb använder Machine Learning för rostering

Vad har då detta med Pdb att göra? Jo – i många verksamheter används bemanningsplanering i stor utsträckning för att hantera variationer i beläggning, till exempel inom tillverkning och logistik. Vårt erbjudande Pdb Rostering använder Machine Learning för att prognostisera morgondagens behov av resurser utifrån historisk data. Lösningen är framtagen i samarbete med forskarteam på Jönköpings Universitet.

I USA är idrott och avancerad statistik väldigt prioriterat. De stora sporterna som Baseball, Basket, Hockey och Amerikansk Football följer statistik på alla spelare in i minsta detalj. Vi som är intresserade av detta får tillgång till mycket data till och med live under matcherna. Mycket av eftersnacket handlar om prestation utifrån insamlad statistik. Detta skapar en otrolig mängd datainformation som ska analyseras och presenteras på ett begripligt sätt.

 

Läs mer: Pdb Rostering

 

Rostering betyder ungefär "tjänstgöringsschema"

När det gäller bemanningsplanering är det faktiskt mycket enklare. Även om förutsättningarna i branschen varierar så kan vi med Pdb Rostering hjälpa våra kunder att minska överbemanning för att lösa morgondagens förväntade behov. Detta ger stor möjlighet till ekonomiska besparingar för våra kunder.

Så kopplingen mellan Pdb Rostering och den tuffa uttagningen till NFL-lag är inte så långsökt. Med hjälp av Machine Learning skulle de kunna förenkla processen betydligt. Men det blir väl inte en lika intressant tv-serie då!

 

Boka webdemo av Pdb Rostering

 

*Pdb står för “Program- och Datortekniska Byrån”!

 


Mathias Gyllensvärd är affärsutvecklare inom digitalisering och brinner särskilt för smarta Business Intelligence-lösningar, amerikansk fotboll och Machine Learning - områden som är mer sammankopplade än man kan tro.


Kommentarer