Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Pdb-Bloggen

Pdb sätter människor, idéer och organisationer i rörelse genom verksamhetsutvecklande IT-lösningar. Här skriver vi om den typen av problem vi kan lösa, om intressanta händelser i IT-världen och om hur det är att jobba på Pdb. Välkommen!

RSS

5 tillfällen du stöter på Machine Learning utan att tänka på det

5 tillfällen du stöter på Machine Learning utan att tänka på det

Maskinerna tar över världen? Inte riktigt men Machine Learning gör ditt liv behagligare och du vet antagligen inte ens om det.

Här är 5 tillfällen i min vardag där jag använder funktioner/produkter som är drivna av Machine Learning.

Google

Allt jag gör med Google egentligen, om det så är att söka efter bilder på små söta kattungar eller kör bil så får jag hjälp av Google och Google Maps. Eller varför inte Google Flights som berättar för mig när mitt flyg antagligen kommer bli sent, innan flygplatsen eller flygbolaget själva har rapporterat det.

Dagens tips är att använda Google Photos. Lagring i världsklass för att frigöra utrymme i mobilen men framförallt automatisk kategorisering av foton. Berätta vem som är vem och vips så har du ett riktigt kraftfullt sökverktyg över dina bilder.


Exempel: 
Jag söker på världens bästa land, låt säga Schweiz.

 

Jag vill imponera på kollegorna med att visa bergsbestignings-bilder på mig själv och adderar då ”Hiking Erik”. Google har därmed, efter att jag en gång visat vem som är Erik i en bild, funnit mig i alla bilder som innehåller bergsbestigning som är tagna i Schweiz. (Vissa av bilderna i exemplen nedan är från restaurangen på alptoppen.)

 

 

Lika coolt som denna killen. 

 

Den imponerar. Använder man den dessutom tillsammans med Google Home (röstassistent) och Chromecast → (Show me pictures from Switzerland of Erik hiking) så blir man direkt erkänd som egenkär.


Netflix

Förstås. Vi får hela tiden rekommendationer på vad vi ska se för att inte säga upp våra abonnemang. Och vet ni vad, det fungerar helt fantastiskt bra. Eller vad sägs om att Netflix 2016 uppskattade att deras algoritmer ökar deras intäkter med ”$1 billion year”. Det är rätt många kronor det. Nu ser vi som användare även vilken procents chans till matchning som vi har (95% i exemplet nedan. Och visst gillar jag ”How i Met Your Mother” och framför allt älskar jag konceptet ”Weekend at Barneys” i serien).

 

 

 

Sociala Medier

Här går det inflation i att använda algoritmer. Alla ska använda algoritmer men användningsområdena känns ibland forcerade, dock har vi som slutanvändare inte mycket att säga till om. De vet bäst vad vi vill se och jag vill tydligen se människor som slår sig på film, roliga memes och alptoppar. Skönt att slippa välja själv. 

 

 

 

Robothundarna

När man är ute och promenerar eller joggar med sin Robot Retriever så kanske man inte tänker på det men det är mycket intelligens i dom som gör att den håller jämna steg med husse. En sån här får det bli nästa år som kan följa med på en Parkour-runda. 

 

 

 

 

Personifierad reklam/erbjudanden

Som medlem hos Coop får jag någon gång i veckan rabatter på utvalda varor. Dessa är framtagna med hjälp av algoritmer som ska främja så hög ”hit-rate” som möjligt. Det vill säga, jag blir erbjuden något de vet att jag vill/brukar köpa, något som de tror att jag också skulle vilja köpa för att någon som köper liknande produkter som jag också köper det. Eventuellt så slänger de med något dyrt förslag på slutet också, tänk oxfilé insmord i tryffel och kaviar. Det är dyrt det.

Så där har ni det, 5 saker i livet som gör vardagen lite, lite bättre med hjälp av Machine Learning.

 

*En av punkterna var lite ljug. Robot Retriever. Hunden har eventuellt inte Machine Learning i sig.  Eller hur var det nu?

 

Läs mer om Machine Learning

 


Erik Wilderoth är BI-utvecklare med expertisområdet Machine Learning. Han deltar i forskningsprojekt, förutser hockeyresultat på Better Than a Monkey och vill att alla ska förstå storheten med maskininlärning som metod för lönsamma affärer.


Kommentarer