Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Pdb-Bloggen

Pdb sätter människor, idéer och organisationer i rörelse genom verksamhetsutvecklande IT-lösningar. Här skriver vi om den typen av problem vi kan lösa, om intressanta händelser i IT-världen och om hur det är att jobba på Pdb. Välkommen!

RSS

Varför ska du bry dig om Machine Learning?

Varför ska du bry dig om Machine Learning?

Maskininlärning. Dataanalys. Artificiell Intelligens.


Kärt barn har många namn men när det kommer till kontentan så är det bara tekniker. Men det är bra tekniker, som kan lösa problem som vi inte har kunnat lösa tidigare.

 

Varför ska du bry dig?

Du har säkert hört detta uttryck inom andra ”hypade” områden: bryr du dig inte så kommer konkurrenterna att köra om dig. Det är ju ett klassiskt men något destruktivt synsätt. Man brukar också säga att det som inte utvecklas, det avvecklas. Det låter mer motiverande i mina öron.

 

Läs mer: PdbTalks med Tuve Löfström, forskare inom Machine Learning


Vad kan då ML hjälpa din verksamhet med? Det vet du bäst själv, så snart du förstår hur ML fungerar. ML, AI eller Dataanalys, vad du än vill kalla det, kan spara stora pengar för din verksamhet med relativt liten insats. Low Risk. High Reward. Låter som en no-brainer.


För att exemplifiera några av dina möjligheter. Vi kan hjälpa dig med effektivisering av:

1. Repetitiva arbetsuppgifter.

Låt ML göra jobbet och lägg er tid på något mer värdefullt.
Alla arbetsuppgifter som ni definierar med magkänsla och erfarenhet. Nyttja kunskapen som dessa människor sitter på, låt oss lägga det i en datamodell/algoritm och: 

  • Få beslut baserade på data vilket ALLTID är bättre i längden
  • Minimera personberoenden
  • Få mer tid över till annat i verksamheten
  • Framförallt, tjäna pengar genom att besluten blir bättre

 

2. Alla former av prognoser

  •  Försäljningsprognoser – Hur mycket kommer vi att sälja?
  • Prissättningar – Vad är det optimala priset för en produkt?
  • Kreditvärdighet – Kommer en kund kunna betala?

 

Men AI då?


AI handlar om så mycket mer än om självkörande bilar och mordlystna robotar, och det är lätt att fastna i att tänka stort och avancerat. Förenkla och förbättra med små medel är en bättre modell, tycker vi.


Ett exempel: På Pdb har vi, tillsammans med ett forskarteam på Jönköpings University, tagit fram en paketering för ett företag inom lager och logistik. Lösningen prognostiserar hur många orderrader som kommer att ligga för plock imorgon. Med hjälp av detta går det att vara proaktiv med sin personalbemanning och på så sätt ha rätt antal personer på plats.

Bild från en kunds ML-lösning för bemanning: antalet orderrader som ska plockas imorgon och det antalet anställda som krävs för att kunna plocka dom baserat på en snittplockhastighet på 18 rader FTE per timma

 

På bolag med minst 50 lagerarbetare ser vi en potentiell besparing på 5-10% av lagerpersonalkostnaden. Har du råd att passa på en sådan möjlighet? Kontakta mig på erik.wilderoth@pdb.se om du önskar en demo av lösningen Pdb Rostering som automatiserar din bemanningsplanering med hjälp av Machine Learning.


Så kontentan, varför du ska bry dig? Genom att arbeta med dataanalys kommer ni spara pengar. Och ni kommer att utvecklas. Det är bra, för då avvecklas ni inte.

 

Erbjudande: Pdb Rostering

 


Erik Wilderoth är expert på Machine Learning och Artificiell Intelligens. Han vill hjälpa företag att förstå hur maskininlärning som metod kan skapa lönsammare affärer.

 


Kommentarer