Forskningssamarbete kring Machine Learning
Jun 30, 2017

Forskningssamarbete kring Machine Learning

Erik Wilderoth, Data Engineer Pdb (bild: Richard Lindor)

 

Hur kan algoritmer förbättra beslut? Den frågan ska en forskargrupp från Jönköping University svara på tillsammans med experter på dataanalys från Pdb.

Forskningsprojektet ”Data-driven technologies for marketing, information, news and enterprises (DATAMINE)” startades i januari i år och ska pågå i tre år. Forskarna från JU samarbetar med Pdb för att utveckla nya algoritmer och metoder inom Machine Learning.

 

Machine Learning kan automatisera beslutsfattande

Ulf Johansson, Tuwe Löfström och Håkan Sundell på Tekniska Högskolan (JTH) är forskare inom Machine Learning.

”Machine Learning handlar om att automatisera beslut, alternativt ge mänskliga beslutsfattare ett bättre underlag. En algoritm är snabb och kan processa stora mängder information.” förklarar Ulf Johansson, professor i datavetenskap vid JTH. ”Projektet ska vara innovativt och ge tillämpbara resultat” fortsätter Ulf.

Tillsammans med Pdb får forskarna möjligheten att jobba mot faktiska kunder. Erik Wilderoth och Johan Lindberg på Pdb kompletterar forskargruppen med kompetens och kundfokus.

”Vi är utbildade inom Machine Learning och när tillfället att samarbeta med några av Sveriges vassaste forskare gavs så såg vi möjligheten att kvalitetssäkra både vår kompetens och våra lösningar” säger Erik Wilderoth, Data Engineer på Pdb.

 

Fokus på kundnytta

Det är gratis för kunderna att delta i projektet och resultatet blir en konkret lösning, ofta en mjukvara, som ska gå att implementera i kundens verksamhet.

”Kunderna kommer stå i kö för den här typen av lösningar” säger Erik Wilderoth. ”Digitalisering är högaktuellt nu och de flesta har förstått nyttan men inte tagit steget fullt ut. Just nu är efterfrågan på kompetens inom Machine Learning hög. Där ligger Pdb i framkant.”

Detta är starten på ett längre samarbete mellan JU och Pdb.

”Det är väldigt roligt att jobba med Pdb” säger Ulf Johansson. ”De har en hög teknisk kompetens och praktisk förankring. De fokuserar väldigt tydligt på nyttan för kunderna”

 

Forskningsprojektet DATAMINE finansieras av Region Jönköping och Jönköping University. Projektet pågår i tre år och drivs av JU tillsammans med Pdb, Hallpressen och Infomaker. Den vetenskapliga metoden är technical action research och resultaten ska publiceras som vetenskapliga artiklar.

 

Läs hela pressreleasen här