Programmering för alla barn

Coderdojo är en global rörelse med ursprung på Irland med syftet att alla ska få testa programmering. Där ges barn möjlighet att gratis lära sig att göra tex spel, appar och hemsidor i en kreativ, trygg och socialt inkluderande miljö. Nu går Pdb in som huvudsponsor till Coderdojo Jönköping.

Coderdojo Jönköping startade för snart ett år sedan på initiativ av Marcus Persson, rektor på LBS Kreativa Gymnasiet. I deras lokaler samlas varannan lördag runt 50 barn i åldrarna 7-17 år för att på lånade datorer testa olika programmeringsspråk.

Robert Mallander är en av mentorerna på dojon (som översatt betyder ungefär “platsen för studier”).

“Intresset har varit stort sedan vi startade och tanken är att barnen ska kunna komma och gå lite under terminerna, man anmäler sig till de tillfällen som passar via vår Facebook-sida. Det är helt gratis, alla mentorer ställer upp på frivillig basis” berättar Robert.

Pdb huvudsponsor

Nu går Pdb in som huvudsponsor till föreningen och i lördags kunde barnen börja programmera de Lego Mindstorm-robotar Pdb köpt in. “Att programmera robotar är ett så tydligt och logiskt sätt för barnen att lära sig på” säger Robert kunnigt. “De ger roboten olika kommandon och den rör sig, orsak och verkan i dess mest pedagogiska form. Och vilka ungar älskar inte Lego?!”

“Att sponsra Coderdojo Jönköping är ett perfekt sätt för oss att vara delaktiga i att uppmuntra våra framtida kollegor” säger Stefan Selvander, VD på Pdb. “Dels tycker vi att grundläggande programmering bör vara en del av allmänbildningen idag och definitivt en del av läroplanen i skolan. Dessutom kommer Europa lida stor brist på duktiga utvecklare om bara några år. Det är verkligen ett framtidsyrke som vi vill inspirera barn och ungdomar till att utforska.”

Vi vill främja mer mångfald i IT-Sverige

Pdb:s sponsringspolicy har alltid varit att jobba mot barn- och ungdomsverksamheter i första hand. Här får vi ett ypperligt tillfälle att bidra med det vi själva är bäst på – programmering. Dessutom på ett totalt inkluderande sätt. Alla är välkomna, inga förkunskaper krävs, du behöver inte en egen dator och inte ens fikat kostar något.

“Det här passar in perfekt i vår strävan att främja mer mångfald inom IT-Sverige. Vi ser fram emot att bidra till verksamheten på olika sätt framöver” avslutar Stefan.